Στη Γεωπονία με τον γενικό όρο οπωροφόρα χαρακτηρίζονται όλα εκείνα τα δενδρώδη πολυετή φυτά που παράγουν εδώδιμους καρπούς και ειδικότερα καρπούς με οικονομική σημασία.

Η εντατική καλλιέργεια των οπωροφόρων αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της δενδροκομίας που ονομάζεται οπωροκομία ή «καλλιέργεια δενδρωδών«. Η οπωροκομία εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλες, σχετικά με τους κήπους, εκτάσεις που ονομάζονται οπωρώνες.
Στους Οπωρώνες εφαρμόζονται σήμερα ιδιαίτερες τεχνικές εγκατάστασης και ανάπτυξης, καθώς και ποικίλες καλλιεργητικές περιποιήσεις, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή απόδοση στη συγκομιδή και στη μετέπειτα διακίνηση των παραγομένων καρπών.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνουμε τα μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά), τα πυρηνόκαρπα (βερυκοκιά, ροδακινιά), τα ακρόδρυα (φυστικιά, καρυδιά), τα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά), τα τροπικά και υποτροπικά (αβοκάντο, μπανανιά), καθώς και τους καρποφόρους θάμνους (αμπέλι, βατόμουρο, μύρτιλο). Περισσότερες πληροφορίες ανατρέξατε στις ποικιλίες μας.