Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μάλλον εκπύρηνη πορτοκαλί, συνεκτική, χυμώδης, γλυκιά και πολύ καλής γεύσης. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για κονσερβοποίηση.

Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, με βλάστηση ημιπλαγιόκλαδη, πρωϊανθής και πολύ παραγωγική. Μπαίνει νωρίς σε καρποφορία και οι καρποί της είναι δεκτικοί μεταφοράς. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και ευαίσθητη στην ίωση σάρκα.

Προέκυψε από μεταλλαγή οφθαλμού βερικοκιάς (άγνωστης ποικιλίας), που επισημάνθηκε απ’ τον παραγωγό Μπεμπέκο στην περιοχή Ασίνης της Αργολίδας κατά τη δεκαετία του 1950. Στην καλλιέργεια δόθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 και από τότε καλλιεργείται ευρέως κυρίως στην Αργολίδα και Κορινθία.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Η βερυκοκιά είναι απαιτητική σε άζωτο και προτιμά την οργανική λίπανση.Δεν φαίνεται να αντιδρά τόσο έκδηλα στο φώσφορο και το κάλι.Όταν υπάρχει ανάγκη να χορηγούνται μικροποσότητες των παραπάνω κάθε δύο χρόνια.

Γενικότερα για τη λίπανση των πυρηνόκαρπων (δαμασκηνιά , ροδακινιά , βερικοκιά , κερασιά ) που γίνεται κατά το Φεβρουάριο – Μάρτιο συνιστάται:

  • Δέντρα 1 – 3 χρόνων : 1 κιλό / δέντρο θειική αμμωνίο ( στα ασβεστούχα εδάφη ) ή 1,3 κιλά / δέντρο νιτρική ασβεστούχο αμμωνία ή νιτρική αμμωνία στα όξινα ( μη ασβεστούχα ) εδάφη.
  • Δέντρα άνω των 5 ετών : 3 – 5 κιλά / δέντρο θεική αμμωνία ή 4 – 6,5 κιλά / δέντρο νιτρική ασβεστούχο αμμωνία , 500 γραμμ. / δέντρο υπερφωσφορικό απλό και 300 γραμ. / δέντρο θειικό κάλι.
  • Από τα σύνθετα λιπάσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν το 5-10-10 ή το 11-15-15 σε ποσότητα 2-4 κιλά / δέντρο ή 100-150 κιλά / στρέμμα.