Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό-ωοειδές. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συμπύρηνη, κιτρινοπορτοκαλί, συνεκτική, χυμώδης και μέτριας γεύσης. Ο πυρήνας είναι πικρόσπερμος. Ωριμάζει κατά τα τέλη του Μαΐου και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση.

Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ημιορθόκλαδη, πρωϊανθής και παραγωγική. Παρουσιάζει μικρή τάση παρενιαυτοφορίας. Θεωρείται ποικιλία μέτριας ποιότητας και πολύ ευαίσθητη στην ίωση σάρκα. Η αξία της ποικιλίας αυτής οφείλεται αποκλειστικά στην πρωιμότητά της.

Προήλθε ως τυχαίο σπορόφυτο, που επισημάνθηκε απ’ το γεωπόνο κ. Ζερβό, στην περιοχή των φυλακών Τιρύνθου, κοντά στο Ναύπλιο της Αργολίδας. Διαδόθηκε κατά τη δεκαετία του 1960 ευρέως στην Αργολίδα και Κορινθία, αλλά σήμερα η διάδοσή της έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω της μέτριας ποιότητας των καρπών της και της ευαισθησίας της στην ίωση σάρκα.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Η βερυκοκιά είναι απαιτητική σε άζωτο και προτιμά την οργανική λίπανση.Δεν φαίνεται να αντιδρά τόσο έκδηλα στο φώσφορο και το κάλι.Όταν υπάρχει ανάγκη να χορηγούνται μικροποσότητες των παραπάνω κάθε δύο χρόνια.

Γενικότερα για τη λίπανση των πυρηνόκαρπων (δαμασκηνιά , ροδακινιά , βερικοκιά , κερασιά ) που γίνεται κατά το Φεβρουάριο – Μάρτιο συνιστάται:

  • Δέντρα 1 – 3 χρόνων : 1 κιλό / δέντρο θειική αμμωνίο ( στα ασβεστούχα εδάφη ) ή 1,3 κιλά / δέντρο νιτρική ασβεστούχο αμμωνία ή νιτρική αμμωνία στα όξινα ( μη ασβεστούχα ) εδάφη.
  • Δέντρα άνω των 5 ετών : 3 – 5 κιλά / δέντρο θεική αμμωνία ή 4 – 6,5 κιλά / δέντρο νιτρική ασβεστούχο αμμωνία , 500 γραμμ. / δέντρο υπερφωσφορικό απλό και 300 γραμ. / δέντρο θειικό κάλι.
  • Από τα σύνθετα λιπάσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν το 5-10-10 ή το 11-15-15 σε ποσότητα 2-4 κιλά / δέντρο ή 100-150 κιλά / στρέμμα.