Αποσκοπεί στο σπάσιμο της κρούστας, τον αερισμό των ριζών και την καταστροφή ζιζανίων. Όλα τα νεαρά δέντρα πρέπει να είνα πλήρως απαλλαγμένα από ζιζάνια ώστε να βοηθείται η ανάπτυξη τους. Επίσης οι ρίζες πρέπει να αερίζονται και μόνον το σκάψιμο το επιτυγχάνει.Προσοχή! Δε χρειάζεται βαθύ σκάψιμο , μιας και οι ρίζες είναι σε βάθος 10 εκ. περίπου, γιατί μπορεί να καταστραφούν οι ρίζες. Το σκάψιμο γίνεται περιμετρικά του νεαρού δέντρου σε διάμετρο 60-100εκ. (ανάλογα με την ηλικία του).
Επειδή ο αερισμός των ριζών είναι απαραίτητος και στα ενηλικιωμένα δέντρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέζα, νύχι ή καλλιεργητή.Προσοχή! Οι οριζόντιες ρίζες των δέντρων, που ευνοούν την πρώιμη ανάπτυξη, βρίσκονται σε βάθος 10-20 εκ. και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να τις “σκίσουμε” γιατί θα χαθεί η πρωιμότητα του καρπού. Με άλλα λόγια, τα μηχανήματα πρέπει να δουλεύουν σε μικρό βάθος.
ΠΟΤΙΣΜΑ
Εκτός του αλμυρού και γλυφού νερού, όλα τα υπόλοιπα είναι κατάλληλα για το πότισμα. Το καλύτερο βέβαια είναι το βρόχινο νερό γιατί παρέχει στο έδαφος ιχνοστοιχεία της ατμόσφαιρας, αλλά επειδή είναι καθαρότερο έχει και καλύτερη διασπαστική δύναμη (διασπά ευκολότερα τα συστατικά του εδάφους που τρέφουν το δέντρο μέσω των ριζών).
Το πότισμα απαιτεί μια προσεκτική έρευνα του εδάφους ώστε να δούμε πόση υγρασία κρατάει και σε τι βάθος αυτή παραμένει. Έτσι αποκτούμε εμπειρία αναφορικά με την ποσότητα νερού που απαιτείται στο πότισμα (λίτρα/δέντρο). Γενικότερα, είναι προτιμώτερο να έχουμε λίγα ποτίσματα με πολύ νερό, παρά συχνά ποτίσματα με λίγο νερό. Επίσης, το πολύ νερό έχει ως αποτέλεμα τη σαπίλα των ρζών και εν τέλει την καταστροφή του δέντρου.
Το πότισμα μπορεί να γίνει είτε με κατάκλυση των σειρών φύτευσης είτε με σταγόνες/μπεκάκια. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε μπεκ ποτίσματος κατά την ηλιοφάνεια. Οι σταγόνες νερού στα φύλλα προκαλούν την καταστροφή τους.